Vendet e Evropës Lindore kanë tendencë të kenë më shumë të burgosur se sa pjesa tjetër e kontinentit, me Turqinë që ka shkallën më të lartë të burgimit midis vendeve anëtare të Këshillit të Evropës, sipas një studimi nga organi ndërkombëtar.

Sipas Statistikave Vjetore Penale të Këshillit të Evropës ( Hapësira I) Turqia ka një normë burgimi prej 357.2 të burgosur për 100,000 banorë, e ndjekur nga afër nga Rusia (356,1).

Gjeorgjia është e treta me një normë prej 263.8. e ndjekur nga Lituania, Republika Çeke, Polonia, Sllovakia dhe Estonia kryesorë midis vendeve anëtare të BE.

Vendet nordike janë në skajin e kundërt të renditjes.

Duke përjashtuar mikro-shtete si Monako ose San Marino, Islanda ka nivelin më të ulët të burgosjes në kontinent (45 të burgosur për 100,000 banorë).

Norma të ngjashme të ulëta gjenden në Finlandë dhe Norvegji. Hollanda dhe Gjermania gjithashtu kanë një shkallë relativisht të ulët të burgosjes, me përkatësisht 58.5 dhe 76.2 të burgosur për 100,000 banorë.

Vendet e Evropës Perëndimore janë më afër nivelit mesatar evropian të 103.2 të burgosurve për 100,000 banorë. Franca ka 105.3 të burgosur për 100,000, Belgjika 93,6, Italia 101,2, Spanja 123,3 dhe Portugalia 124,3.

Shkalla e përgjithshme e popullsisë evropiane të burgjeve është 103.2 të burgosur për 100,000 banorë, duke vazhduar modelin e numrave në rënie që kur niveli i popullsisë në burgje të kontinentit arriti kulmin në 2013.

Arsyeja më e zakonshme për të qenë në një burg evropian është për shkak të një vepre të lidhur me drogën, e ndjekur nga vjedhja dhe vrasja (përfshirë përpjekjet).

Katër në dhjetë të burgosur evropianë janë shkelës të dhunshëm.

Ka 30,524 të burgosur të dënuar për vepra terroriste në kontinent, një shumicë dërrmuese e tyre gjenden në Turqi (29,827), ndjekur nga Franca dhe Spanja